Delmotte Agri

Op de beurs

Locatie op de beurs: 
5
Nummer: 
5312

Over het bedrijf

Delmotte Agri
Meulebekestraat 97
Pittem
Toelevering veeteelt

Wavalit

De huisvesting van melkvee is doorheen de jaren enorm veranderd. Vroeger liet men melkvee in de zomer op de weide en In de winter kwamen de koeien op stal waar een dik bed stro voorzien was. Aangezien er nu meer en meer melkvee zomer-winter worden binnen gehouden, wordt het type en kwaliteit van het strooisel heel belangrijk. Ook het principe van koematrassen of diepstrooiselboxen vragen specifieke eisen aan het strooisel.

Oorsprong

Wavalit is een strooisel die afkomstig is van de vlasplant. Na verwerking van het vlasstro komt er vezel en vlaslemen vrij. Vlaslemen is iets die al langer op de markt is als strooisel en die vooral bij paarden, vleesvee of kippen worden gebruikt. Deze hebben een afmeting van tussen de 1 en 3 cm. Wavalit zijn verfijnde vlaslemen maar met een grootte van maximaal 5mm. Zo krijgt dit dezelfde fijnheid zoals zaagsel.

Toepassing

Wavalit kan gebruikt worden als vervanger voor zaagsel. Dit in het bijzonder op koematrassen of in diepstrooiselboxen. Het grote voordeel tegenover zaagsel is dat wavalit niet verzuurt. Zo krijgt u een basisch milieu op het ligbed en is er minder kans op infecties. Het is een zacht strooisel die het ligbed enorm droog legt. In diepstrooiselboxen is het ideaal op te mengen met kalk en water. Dit bed geeft minder broei dan een kalk-stro-water mengsel. Door het opmengen met kalk blijft er een hoge pH aanwezig waardoor er terug minder kans is op uieraandoeningen of andere infecties.

Levertoepassingen

Wavalit kan men zowel in bulk als in zakgoed verkrijgen.

Samenwerking

Wavalit is een product die gemaakt wordt door het vlasbedrijf Wavalin in Gottem. Momenteel is dit het enigste vlas verwerkend bedrijf die zijn vlaslemen verwerkt in Wavalit. Delmotte Agri werkte mee aan de optimalisatie van het strooisel en neemt de commercialisatie van het product op zich.

Contact

Oost-&West-Vlaanderen Jonas Fraeyman 0473/84 10 36
Rest België Jeroen Delmotte  0472/09 87 74
Volg ons op facebook!
www.facebook.com/wavalit

Kippenstalstrooien.be

In de vleeskippensector moet er bij iedere nieuwe ronde kippen een strooiselbed gelegd worden voor de komst van de vleeskuikens. Dit is een strooisellaagje van ongeveer 1 cm en moet egaal verdeeld worden over heel de stal. Met de hand is dit een moeilijk te klaren klus.  Voor kippenstalstrooien.be, een samenwerking tussen Delmotte Agri en loonwerken Verhelle Sander is dit een gemakkelijke opdracht!

Principe

Voor het instrooien van de kippenstal, komen we ter plaatse met een vrachtwagen en oplegger met een grote volume-inhoud. Deze is in twee delen opgesplitst. In de voorste helft van de trailer zit het strooisel. De landbouwer kan kiezen tussen houtkrullen, vlas, turf, gehakseld stro of een mengsel hiervan. In de tweede en achterste helft van de trailer zit de instrooimachine. Dit is een kleine smalspoortractor zonder cabine met in de achterhef de instrooimachine. De achterkant van de trailer is gesloten door middel van een laadklep. Wanneer we aankomen op het bedrijf, wordt de trailer met de achterkant tot aan de poort van de stal gereden, vervolgens wordt de laadklep opgelegd zodat het uiteinde net in de stal ligt. De trekker met strooimachine schept het strooisel uit het eerste deel van de trailer op en rijdt vervolgens via de laadklep rechtsreeks in de stal en kan het strooisel open strooien. Dit wordt herhaald totdat de stal volledig gestrooid is. Aangezien de laadklep tot in de stal open ligt, kunnen we een volledig gesloten circuit aanbieden. Dit is heel belangrijk naar insluip van schillende contaminanten van buitenaf toe. Op de trekker is er ook een ontsmettingsinstallatie voorzien, deze kan het rijoppervlak van de banden telkens ontsmetten wanneer er een nieuwe stal moet gestrooid worden.

Stofarm instrooien

In strooisels zit er altijd een kleine fractie stof. Dit is niet nadelig voor het strooisel maar kan wel een stofwolk teweeg brengen bij het instrooien van de kippenstal. Zo kunnen de propere drinkkuipjes en voederpannen bevuild worden. Dit kan negatief werken bij de opstart van de nieuwe ronde vleeskuikens. Wanneer men stallen gaat instrooien met een schotelstrooier, heeft men last van dit probleem. Hierdoor hebben we een speciale strooibak ontwikkeld die geen stof opwekt bij het instrooien van de kippenstal. De instrooibak werkt volgens het principe van een een nokkenradzaaimachine. Een grote rol met pinnen verdeelt het strooisel egaal over een breedte van 2 meter. Met een speciaal ontwikkelde blazer kunnen de zijkanten van de stal ook ingestrooid worden. Deze machine kan tevens ook een perfecte strooisellaag leggen voor het Nest-Born principe. Hierbij worden de broedeieren voor de dag van uitkomen, in een strooisellaag van 5 cm gelegd.

Samenwerking

Kippenstalstrooien.be is een samenwerking tussen twee bedrijven, namelijk Loonwerken Verhelle Sander en Delmotte Agri. Ieder bedrijf heeft zijn specifieke taak in deze samenwerking. Loonwerken Verhelle Sander verzorgt het instrooien van de kippenstal. Deze ontwikkelde en optimaliseerde zelf de instrooimachine. Delmotte Agri zorgt voor het gepaste strooisel, doet de commercialisatie en verricht verder onderzoek naar de perfecte strooisellaag voor in vleeskuikenstallen.

Contact

Verkoop & planning: Jeroen Delmotte 0472/09 87 74
www.kippenstalstrooien.be info@kippenstalstrooien.be www.facebook.com/kippenstalstrooien.be

Met de steun van